Kőzetgyapot, coratrend, dryvit, bitumenes lemez, schlüter, nikecell, vakolat, dörken drén, angolakna, nobasil, hungarocel
Töpfenhardt Kereskedőház Kft.

Szárazépítészet


Alkalmazás területei:

- Válaszfalak

A gipszkarton válaszfalakhoz alkalmazott vízszintes (UW) és függőleges (CW) tartóprofilok a szabványos 50, 75 és 100 mm-es méretben készülnek. A gipszkarton szerkezeteket szilárd, száraz és fagymentes aljzatra kell építeni. A falak vázszerkezet tartóprofilokból (UW) és a lapok közvetlen rögzítésére szolgáló szerelőprofilokból (CW) áll.

A válaszfalak fokozott hő- és hangszigetlését a profilok közé elhelyezett szálas szigetelőanyaggal lehet elérni, amit teljes felületen és lecsúszásmentesen kell elhelyezni, javasoltan a váz teljes keresztmetszetét kitöltve.


- Álmennyezet és Tetőtér beépítés

Alkalmazásának előnyei:
- Belmagasság csökkentése = fűtési költség megtakarítása
- Vezetékek, gépészeti csövek és szellőző csatornák eltakarása
- Nyers födém léghagszigetlésének javítása
- Tűzgátlás javítása

Álmennyezetet vagy tetőtéri burkolatot fa- vagy fémvázra lehet szerelni. Faváz esetén szárított, egyenes, csomó- és vetemedésmentes anyagot szabad csak alkalmazni. A fémváz UD profilokkal szegélyezett CD mennyezeti profilokból áll.

Tűzgátló (Th=90 perc) vagy fokozottan terhelt álmennyezet esetén csak nóniusz függesztést szabad alkalmazni. Tetőtér beépítése esetén vagy fűtött és fűtetlen légterek közötti álmennyezet esetén a belső oldali párazárásról gondoskodni kell.

- Előtétfalak

A vázuk készülhet faanyagú lécvázból vagy fémvázból. A hátfalhoz rögzített típusok vázszerkezete függőleges fa lécváz vagy UD profillal szegélyezett CD tartókkal kialakított fémváz, amely direkt függesztőkkel vagy akusztikus lengőkengyellel van a hátfalhoz dűbelezve.

Az előtétfalak építését három esetben indokolt végezni:
- Gépészeti szerelés eltakarására, amennyiben a válaszfal vastagsági mérete már nem alkalmas a beépített csövek elvezetésére
- Akusztikai szempont alapján meglévő falak hangszigetelésének javítására
- Rossz minőségű, esztétikailag kifogásolható és csak gazdaságtalanul javítható falak eltakarására (túl sok vakolat kellene a kiegyenlítéshez)

- Szárazvakolatok

Szárazvakolat olyan, a hagyományos nedves technológiájú vakolatnak a kiváltására szolgáló technológia, melyet a gipszkarton vagy gipszrost lapoknak a tégla vagy betonfalra történő felragasztásával készítenek. A rögzítéshez ragsztóhabarcsot használnak, majd a lapok hézagait a síkba állítást követően hézagolják és bandázsolják.

A felragasztásra kerülő lapok lehetőleg teljes belmagasságúak legyenek, a ragasztó gipszpogácsák kötéséhez szükséges alsó és felső 10-10 mm-es hézag méretének hozzáadásával.

Alkalmazásának előnyei:
- Nagyon gyorsan építhető
- Minimális az építési nedvesség, nem kell a vakolat száradására várni
- A kartonburkolat mögött az elektromos vezetékek védőcsövei (16 mm-ig) elvihetők, nincs szükség a tartófalakban lévő hornyok kivésésre és javítására
- A felragsztott gipszkéreg lélegző, klímaszabályozó hatású

Szárazépítészet menüpont almenüpontjai:


1119 BP. Andor utca 25/a II. em. 9. Kapucsengő Török.   TÉRKÉP
Tel/Fax.: 06 1/206-08-24,    06-30/827-1427
Weboldal készítés | Network Solutions